El Castell

Us presentem l’Hostal Castell de Pradell de Sió, ubicat al poble de Pradell Sió, municipi de Preixens, comarca de la Noguera.  Un edifici declarat (Bé Cultural d’Interès Nacional) amb una superfície total de 900 metres quadrats.

La planta baixa del castell està formada per l’entrada principal, el menjador pels hostes amb sortida opcional al pati exterior, WC per minusvàlids  i, la sala polivalent amb TV.

La primera planta consta de 3 habitacions dobles i una individual.

La segona planta consta de 6 habitacions dobles.

Davant del castell podreu gaudir de la piscina per refrescar-vos a l’estiu, acompanyat d’una sauna seca i, d’un jardí per gaudir d’unes bones migdiades.

A la part superior del castell tenim la torreta, sobre la teulada, un autèntic mirador de la Vall del Sió i de la Serralada del Montsec, s’accedeix des de la segona planta, on es pot observar una de les millors postes de sol de Ponent. Per altre costat, l’hoste podrà gaudir de les vistes cap a la Serra d’Almenara i el riu Sió des dels merlets del castell, amb un passadís flotant especialment construït per donar més apertura als paisatges espectacular de l’entorn.

Disposa de 9 habitacions dobles i 1 d’individual, totes elles equipades amb bany, wifi, calefacció, aire condicionat i TV de gran format.

Es disposa de servei de pàrquing propi al costat del castell.  Recent inaugurat.

El castell ofereix el règim d’allotjament + esmorzar.  Per dinars i sopar es pot encarregar anticipadament via càtering extern.

L’espai Spa – Wellness del castell està ubicat al celler, on hi haurà un jacuzzi i sauna humida. (pròxima inauguració)

Oferim dues habitacions de llit de matrimoni que medeixen 180 cm d’amplada per 200 cm de llarg, l’habitació individual té un  llit amb una mida de 135 cm.  I finalment disposem de 7 habitacions dobles amb llits individuals de 90 cm x 200 cm i, que es poden adjuntar i revestir-los amb llençols de matrimoni.

Breu Història
El castell medieval, juntament amb l’Església, forma part d’un mateix conjunt monumental. Està documentat des de l’any 1086 quan els esposos Guillem Bernat i Adelaida el lleguen en el seu testament a la canònica de la Seu d’Urgell. Era nomenat castell de Quermançó per estar construït sobre roques ciclòpies.
Va ser manat construir per ordre dels Comtes d’Urgell, després de la reconquesta de la Catalunya Vella als àrabs, perquè formés part d’una barrera de castells que evités l’avanç dels mateixos cap a la Catalunya Nova. La majoria de castells es van atorgar als cavallers que van formar part en la reconquesta, els quals van prendre el nom del lloc conquerit. Així, durant els segles XII i XIII, apareix documentada la saga dels Pradell. Arnau de Pradell va signar el 1187  la proclamació de “Pau i Treva” decretada pel comte d’Urgell, Ermengol VIII, seguint el consell d’Alfons el Cast, rei d’Aragó, i que posava fi als enfrontaments dels comtes amb els Cabrera, vescomte d’Àger, eterns rivals.
L’agost de 1191 va signar com a representant del rei, juntament amb Gombau de Ribelles, en el Repartiment dels Estats de Ponç de Cabrera pactat pel comte d’Urgell el rei Aragó.
Juren pel Rei: Arnau d’Agramunt i Bernat de Belestar.
Juren pel Comte d`Urgell: Gombau de Ribelles i Arnau de Pradell.
Font:

Al segle XIV, a causa de l’ocàs del poder de la noblesa i puixança de la burgesia, el castell va passar a mans de Ciutadans Honrats de la ciutat de Lleida que l’hi mercadejaven com a qualsevol propietat particular. Donava prestigi i poder comprar propietats, sobretot castells i terres amb tota la seva jurisdicció civil i militar.
El segle XV és un segle fosc en la història del castell, poc se sap d’ell excepte dades dels primers anys. És el segle negre per als castells catalans. Més endavant, a principis del S. XVIII,  Felip V va manar destruir-los per evitar que es formessin nuclis de resistència contra la monarquia borbònica. Els pocs que van sobreviure van ser reconvertits en edificis senyorials sense funció militar.
En … Ana d’Alentorn, filla dels Senyors de Seró va aportar la propietat del castell com a dot …
En 1626, Ramon de Margalef va ser ennoblit amb el títol de Senyor de Pradell i se li va atorgar escut d’Armes.

El 1666, Gaspar de Portolà i Pont, baró de Castellnou de Montsec, va comprar la Senyoria de la Torre de Pradell amb tota la seva jurisdicció civil i militar al senyor Juan Manuel de Cardona, comte de Biraben. Era el besavi de Gaspar de Portolà i Rovira, descobridor, conqueridor i primer governador de Califòrnia. Més de cent anys, van tenir els Portolà la propietat del castell i van ser els que van realitzar la gran reforma de 1738.
En Ignasi de Pons i Sastre, notari de la Intendència Major del Principat de Catalunya, va comprar la propietat del castell amb tota la seva jurisdicció civil i militar. La seva esposa, apareix en un protocol notarial com “baronessa del lloc i terme de Pradell”. A partir del segle XVIII, el poble de Pradell de Sió era conegut com a Pradell de la Baronia o de la baronessa.
A la fi de segle XIX, el notari Pau Civit d’Albareda, nascut al proper castell de Castellblanc, va comprar la propietat a la família Pons. Actualment segueix en mans dels seus descendents.